miercuri, 10 august 2011

Bisericile din Borza

.
Borza este un sat din comuna sălăjeană Creaca, amintit ca Borzova încă pe vremea regelui Matei Corvinul (1469). În monografia sa, Petri Mór susţine că aici ar fi existat cândva şi un castel. Noi am nimerit în localitate fără voie, venind de peste deal, de la Grădina Zmeilor din Gâlgău Almaşului.

La răscrucea de drum de unde se merge către bisericile din Borza se înalţă o răstignire din lemn sculptat, cât un brad de înaltă.

Ea a fost realizată de meşterul Vasile Mureşan din Chechiş...

...în 16 aprilie 1930.
(Pe atunci, Papa Benedict al XVI-lea tocmai împlinea trei anişori.)

În faţa bisericilor, se află o fântână cu cumpănă.

Biserica veche este din lemn, se află în vârful dealului şi poartă hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavril”. Iată o vedere dinspre vale.

Vedere din lateral. Biserica datează din 1758 şi a fost ridicată de meşterul „Breaz Ianoş de la Gileaiu”, care a lucrat şi la Bezded şi Brebi. Ea a fost renovată în 1975-1976, 1999-2000. Veţi găsi alte date şi o mică bibliografie în „Sfinţenia lemnului” din „Curiozităţi sălăjene

La construcţie, nu s-au folosit cuie de fier. Iată cât de minunat au fost îmbinaţi căpriorii de aici.
Găsiţi multe alte fotografii, dar ale lui Mihai Petriş, directorul Casei Orăşeneşti de Cultură din Jibou, pe pagina rezervată bisericii din Wikipedia. Vedeți şi pagina de pe situl crestinortodox.ro, unde se găsesc imagini ale picturilor interioare.

Altarul bisericii de lemn, partea exterioară.

Noua biserică de piatră, cu hramul „Sfinţii Petru şi Pavel”. Se află în vale, la baza ţancului stâncos pe care a fost ridicată biserica de lemn. Poate că natura terenului a inspirat şi alegerea hramului: „Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.” (Matei 16:18)

Casa parohială din Borza, situată în sat, unde locuieşte părintele Claudiu Nechita şi familia sa.
.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu