miercuri, 5 septembrie 2012

Cliţ 5: O cale de acces alternativă

.
La Stanii Cliţului şi în Valea Umbrelor se poate ajunge şi cu trenul. Se merge până în Băbeni, centrul de comună de pe malul drept al Someşului, se coboară în luncă şi se trece apa cu „luntrea”.

În gară, a trebuit să cumpăr şi un bilet pentru bicicletă, de fix 5 lei. Biletul de călătorie Jibou-Băbeni costă doar 3,70 lei. Ca să zic aşa, primul este biletul meu de întoarcere, îşi merită banii.
P.S. Biletul de bicicletă se poate cumpăra şi în tren, dar atunci costă 7 lei.

Gara din Băbeni poartă pe tablă vechea denumire: Băbuţeni. Cei care caută traseul pe situl Mersul trenurilor să fie foarte atenţi! Deci, destinaţia C.F.R. este Băbuţeni, Sălaj.

Mare noroc am avut cu localnicii, oameni primitori şi binevoitori. Fără să ne ştim, m-au luat din gară şi m-au condus precum Vergiliu pe Dante. Drumul către „luntre” are cam 3 km, merge paralel cu calea ferată, în susul Someşului, apoi se trece peste şine la semafoare şi se ia cap compas biserica din Cliţ, care se vede desluşit. Pe câmp, strălucesc smocurile înalte de „vergi aurite” (Solidago canadensis), probabil de aici comparaţia cu „creanga de aur” din „Divina comedie”.

Către „luntre”, converg două drumuri, unul cu un singur rând de stâlpi şi unul cu două rânduri de stâlpi. Merg pe primul, peste luncă, între lanuri, că-i mai scurt. Celălalt e pietruit, o variantă pentru vremurile mocirloase. Dă-ne Doamne şi-un pic de ploaie!

Iată punctul de trecere, podarul este dincolo, pe mal ori în căsuţa construită de săteni pentru el. Ca să-i atrageţi atenţia, bateţi cu o piatră în stâlpul de susţinere a cablului de oţel. „Luntrea” nu este o barcă, ci un bac mai mic, în care încap chiar mai multe biciclete.

Pe luntraş îl cheamă Augustin Rad. Din cauza secetei, Someşul e foarte mic şi n-are vlagă, de aceea omul a întins încă o frânghie, cu 2,5 metri mai jos. În vremuri fără de ploaie, forţa motrice este puterea braţelor.


(clic pe imagine pentru derularea clipului video)

Trecerea Someşului între Băbeni (fost Băbuţeni) şi Cliţ cu micul bac numit „luntre” costă 2 lei. N-a trebuit să plătesc separat pentru bicicletă. Cine are maşină oricum vine pe la podul din Ciocmani. În răstimpul dintre traversări, dacă vremea îi permite, podarul din Cliţ stă alături de alţi prieteni undiţari şi prinde peşte.

Mulţumesc tuturor celor care m-au îndrumat să ajung pe malul stâng, aventura poate începe, Doamne ajută!


3 comentarii:

  1. Pai bravo, ati trecut cu luntrea si...v-ati si oprit ? Nu stiam de luntre Babeni-Clit-pitoreasca faza. Stiam de o luntre mai in amonte de Letca, spre Cormenis-cred ca acum fac un pod nou de beton acolo (pietonal/biciclistic, nu precum ala fain Letca-Lozna)
    Desi am fost de citeva ori pe superba v.Clit-de acolo si pe vf.Pietrosul Salajului (vezi www.emaramures.ro , sectiunea Turism) nu stiu care e aia Valea Umbrelor .
    Felicitari !
    LPGoja
    Baia Mare lp_goja@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Ţi-am urmărit cu mare plăcere relatările şi imaginile culese din ""techerghelile"" acestei veri! Ba chiar am trecut şi eu cu bacul, mirându-mă cât a scăzut debitul Someşului...
    Frumos şi instructiv, cu elemente inedite!
    Cum se simte...bicicleta?

    Felicia

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu mai este bac langa gara in Babeni ? Acu vreo 15 ani era..

    RăspundețiȘtergere